Belépés


gépház

Bitekkel legózom

(Elképesztő, hogy mekkora pörgés megy a CM oldalon. Kijelenthető (szarkasztikus magánvélemény jelleggel), hogy a magyar bringástársadalom fúrumozásból él, vagy legalábbis pótlékot kap érte. (Ennek örülünk egyébként, azt hiszem, elvégre ezért csináljuk.) Nem olvasom a fórumokat, de egy nagyon szűk metszetből is látszik, hogy itt is jelen van a hazai chat-, fórum-, és egyéb közösségekre jellemző trollizmus, az ész nélküli anyázás, okoskodás, cserébe szerencsére mintha nagyobb arányban lenne jelen a megfontoltság. Bizonyos szempontból jogosak a szintén közelmúlt rinyálásai a sok 500-as hiba miatt, bár persze vegyük észre, hogy a meglehetősen nagy forgalmú oldal mindenféle anyagi ellentételezés nélkül üzemel kerek 4 éve, több ember áldozatos munkájából (lelkesedésből), úgyhogy arra gondoltam, felkérem az 500 miatt leghangosabban rinyáló populációt, hogy akkor be a közösbe (ninjának és nekem közös) egy esszeh bedobni szíveskednők, amit új vasra, a maradékot pedig Unicum nagy tételben vásárlására fordítunk. Még nem döntöttem el, hogy bedobjam-e az ötlet.)

Forrás: http://lipilee.hu/2008/09/18/bitekkel-legozom/

Lopott bringák

Vérge-valahára a lopott kerékpárok gyüjteménye is a helyére került, hova máshova mint a kerekparpiac.hu-ra.

Adminok egymás közt

CM adminok egymás közt

A közösségi blogokról beszélgetünk

Szombaton 10 és 12 óra között, a Kossuth rádióban, a közösségi blogokról, a Critical Mass-ról, az életről fogunk beszélgetni.

Az adást utólag itt lehet meghallgatni:


Meghallgatom

Kép és videóbeillesztés az alleycat.hu-ba v.0.2

Beletettem a jót. Használjátok, gyarapodjatok!

Drupal helps Critical Mass Budapest reach 80 thousand riders

Critical Mass is an event which is held two times a year in Hungary (as well as sometimes more often and at varying times around the world), where bicyclists and other self-propelled commuters take to the streets en masse to demonstrate that biking is a good way to commute. Budapest's Critical Mass grows by each event in size, last fall attracting 70 thousand bikers, this past day having 80 thousand riders throughout the day.

What's great about this event is that the Critical Mass Hungary community site runs all on Drupal for the past few years, and the community is happy about it. It is great to see all these activity helped by Drupal, especially that this fine system is used on many of the other local biker sites for bicycle trading, dispatch riders, bike camps and several bikers associations. Another good cause where Drupal helps build a better world!

Also special thanks for the biker community who brought in some money for our Drupal Conference Hungary 2006 and then bought a camera for the last Drupal Conference 2007 for the Drupal User Group to use. This allows us to post videotapes of the presentations we have at our user group events ever since.

Forrás: http://hojtsy.hu/blog/2008-apr-21/drupal-helps-critical-mass-budapest-reach-80-thousand-riders

Criticalmass.hu - így kezdődött

CSS Naked Day 2008

"That’s right, I’m starting the first annual CSS Naked Day." Ezekkel a szavakkal vezzete fel Dustin Diaz a mozgalmat a szemantikus webhelyek és a webes szabványok népszerűsítésének jegyében. Felkérik a webfejlesztőket, hogy egyetlen napra távolítsák el az általuk karbantartott oldalakról a stíluslapot, így láthatóvá válik az oldal tényleges szerkezete, szemantikája, egy napra mindenki betekintést nyerhet, hogyan tündököl az egy butább böngészőben, vagy hogyan "látják" többek között a vakok a weboldalakat.

Azon kikötők, melyek fejlesztői a webes szabványoknak eleget téve készítették el lapjukat, pucér valóságukban kell, hogy a látogatók elé táruljanak. A vetkőztetés eredményeképpen, ha szemantikailag helyes oldalt készítettünk, a látogatóink ugyanúgy teljes funkcionalitásban fogják tudni használni azt.

Forrás: http://weblabor.hu/blog/20060404/nakedday
Info: http://20y.hu/20060406/pucerkodtunk.html

Kóderek egymás közt

pp kommenteli a Kerékpárpiac kódját.

MySQL para

Ez mitől lehet. Segítesz?

Velodrom.hu - fejlesztés

Amennyiben van valami ötleted az oldallal kapcsolatban, kérlek írd bele a kommentbe.

Forrás: http://velodrom.hu/drupal/

Képfeltöltés 0.2

For the record: így működne itt is, és a criticalmasson is, ha nem törné el a lighttpd. Valakinek van valami ötlete? (imagecache+imagefield modulok)


Forrás: http://wekerletelep.eu/

Web 2.0: interjú a legmenőbb magyar szájtok gazdáival

Minden többé-kevésbé ismert szájt mögött van egy arc, egy ötlet és egy történet, s a legtöbb esetben ezek a fejlesztés motorjai. Az oldalak életre keltése gyakran a kanapén, vagy otthon az íróasztalnál zajlik abban a reményben, hogy a kész projekt valamikor majd pénzt is hoz a konyhára - legalább a beleölt pénzmagot sikerül visszahozni belőle. De van a hazai webkettes startupok között között profi tanácsadó által elindított oldal is, egyik-másikkkal pedig már tízezreket mozgatnak meg. Rövidfilmünkön a hazai webguruk nyilatkoznak oldalaikról és ötleteikről.


6:48-nál alleycat/criticalmas

Forrás: http://origo.hu/techbazis/internet/20080304-web-20-interju-a-legmenobb-magyar-szajtok-gazdaival-1.html

A felhasználói élmény fokozása

Update 2: Kikapcsoltam.
Update: Máris sikerült betörni a piacra a fejlesztéssel.

A Web 2.0 jelenséghez tartozó, a közelmúltban megjelent technológiák és alkalmazások segítségével készült kisalkalmazást, a Koszontogep .1-t szeretném megosztani a közösséggel.  tovább »

Hogyan töltsünk fel képeket

Azért mutatom ezt itt be, mert az alleycat.hu-n is így működik.


A videót itt éred el nagyobb felbontásban.

Forrás: http://viddler.com/explore/ninja/videos/5/

@alleycat.hu emailcímek az IGA-t teljesítőknek

Ha neked nem elég kúl a GMail és teljesítetted az IGÁt (tudod ki vagy!), jár neked a nevedre szóló, @alleycat.hu végű emailcím.

Hogy megkapd, küldj nekem személyes üzenet (vigyázz, hogy legyél bejelentkezve, és akkor egyből látom is, hogy az IGA-lista tagja vagy) és írd meg benne, hogy mit szeretnél a @alleycat.hu előtt látni! Postafordultával kapod a belépéshez szükséges infokat, és már használhatod is!

Fórum a házban

Fogalom nélkül vagy? Eladnál, vennél, cserélnél? Irány a fórum!

CBI közeli előadók a Drupal Konferencián

Nagy forgalmú webhely működtetése Drupal-lal

Egy weboldal életében az a legnagyszerűbb pillanat, amikor a látogatók mennyisége eléri azt a számot ami után már nyugodtan hátradőlhetünk a székünkben kezünket összedörzsölve: Ezt megcsináltuk. Belegondoltunk-e valaha is abba, hogy a szerver kapacitásának növelésén kívül milyen lépéseket tehetünk meg, hogy minél több látogatót tudjunk kiszolgálni. Az előadás keretében erre keressük a választ.
A Critical Mass és hasonló látogatottságú oldalak működtetése közben számos tapasztalatra tettünk szert a Drupal rendszerrel kapcsolatban. Ezekre a tapasztalatokra alapozva szeretnénk bemutatni a lehetőségeket.

Lippai Gergő (lipilee)

szabad szoftver szakértő, Critical Mass- és Alleycat-gépház

2000 óta foglalkozik szabad szoftver alapú, nagy rendelkezésre állású rendszerek tervezésével és kivitelezésével. 2002-ben részt vett a Miniszterelnöki Hivatal számára készített első (és máig egyetlen) szabad szoftver megvalósíthatósági tanulmány elkészítésében, jelenleg fő profilja az IT tanácsadás, rendszertervezés- és felügyelet. Üzleti tevékenysége mellett kötelességének érzi, hogy segítse a lakóhelyét jobbító civil kezdeményezéseket. Cége, a Dejahu Kft. ("a deja") 2004 óta biztosítja (többek között) a legnagyobb magyar (Drupal-on futó) kerékpáros oldalak: az alleycat.hu és a criticalmass.hu hátterét.

ninja

Szabadúszó webfejlesztő, korábban kerékpáros futár. Szakterülete a közösségépítés. A Critical Mass és az Alleycat.hu webmestere. 2004 óta ismeri a Drupal-t, azóta a legegyszerűbb feladatokhoz is ezt használja. Hobbija a kertészkedés, varjak nevelése és a kerékpározás.


Forrás: http://drupal.hu/konferencia/2007/program#nagyforgalmuwebhelyek

LigHTTPd az alleycat.hu és a criticalmass.hu alatt.

Geek alert!

LigHTTPdA criticalmass.hu (és az alleycat.hu) gyorsításának második lépése az Apache kiváltása valami rendes webszerverrel. (Tegnapi Homár-levél után szükségszerű.)

Az eddigi setup egy Apache 1.3 virtualhostokkal, és minden modullal, ami egy szolgáltatásban adott virtual host környezetben szükséges. (Az sok.)

Ezt első körben lecsere Apache 2-re, mod_php4, mod_proxy, mod_rewrite modulokkal. (Az pont annyi, amennyi kell.) Ezen kívül régi szerelmem, a LigHTTPd felkerült újra a 8080-as portra, kezdetben kizárólag simple-vhost modullal. (Erre ugyebár azért van szükség, mert 2 siteot szolgált ki.)

Forrás: http://lipilee.hu/2007/09/15/cm-gyorsitosav-apache-lighttpd-az-alleycathu-es-a-criticalmasshu-alatt/